Hitta en riktigt bra stekpanna
En stekpanna kan kännas som ett enkelt inköp, men ju mer du vet om dess olika egenskaper desto viktigare blir det att välja rätt för just dig. Om du har särskilda önskemål om stekyta eller om du vill kunna steka finare kött och halstra fisk, då behöver pannans botten och temperaturtålighet vara rätt. Du behöver också ta hänsyn till hur mycket tid och energi du är villig att lägga ner på rengöring och underhåll av din panna.
En riktigt bra panna kan vara värd de vårdande åtgärder som de kräver. Men vet du redan nu att du inte kommer ha tiden och orken att olja, och handdiska din panna med omsorg då bör du satsa på en enklare panna och acceptera att det även leder till ett smalare användningsområde.
För att hitta rätt i djungeln av stekpannor som finns att köpa kan du kika in några av våra favoriter. Här nedan kan du se de bästa tipsen på stekpannor utifrån vilket utförande som passar dig bäst.
Stekpannor som är bäst i test
Bästa stekpanna i gjutjärn
Skeppshults Traditional 28 cm med trähandtag.
Gjutjärnspannan är en gammal klassiker och Skeppshult är en av marknadens bäst beryktade tillverkare av just den typen av pannor. Deras produktserie Traditional levererar en stabil och stryktålig panna, vilket gör den lämplig för den mesta matlagningen.
Gjutjärnspannor är kända för att ha en lång livslängd och kan ärvas i generationer om den sköts väl. Traditional är inget undantag. Med rätt omsorg är det en långlivad kamrat i köket. Med en naturlig non-stick-yta av ekologisk svensk rapsolja görs stekningen enkel. För att behålla effekten är det viktigt att inte snåla på stekfettet under de första stekningarna och sedan inte använda diskmedel i pannan. Vatten och en borste räcker väl. Med den relativt enkla vården av pannan får du med tiden en välsmord gjutjärnspanna där du kan anpassa fettet efter eget tycke.
Fördel med Skeppshult Traditional:
Helt återvinningsbar, defekta pannor smälts ner och blir till nya pannor
Passar alla värmekällor, även öppen eld
Bästa stekpannan i rostfritt stål
Fiskars All Steel
Rostfritt stål är en favoritmetall i köket i allmänhet och i stekpannan i synnerhet. Fiskars All Steel marknadsfördes tidigare som Hackman. Namnbytet har dock inte påverkat kvaliteten, du är fortfarande garanterad den högsta kvalitét som är Fiskars signum. Med Fiskars All Steel stekpanna i rostfritt stål får du en panna som är lätt att hantera och rengöra. För bästa hållbarhet rekommenderas att du rengör den i nära anslutning till att den svalnat. Handdisk är alltid att föredra, men All steel marknadsförs som en panna som tål maskindisk.
Rostfritt stål är ibland värmekänsligt, men din Fiskars kan steka utan problem i temperaturer upp till 250 grader celsius. Stek dock aldrig i högre temperaturer än du behöver och sänk värmen efter att du uppnått önskad stektemperatur. Sammanfattningsvis är Fiskars All Steel en stabil och bra allroundpanna för vardaglig matlagning.
Fördelar med Fiskars All steel:
- Tål maskindisk
- Jämn värmefördelning.
Stekpanna i kolstål
Mineral B Element från de Buyer
En stekpanna i kolstål är i stort sett vad det låter som. Det är en panna som består av en kombination av kol och järn. Mineral B Elements kolstålpanna är behandlad med bivaxspray vilket ger den en naturlig non-stick-beläggning som gör stekningen lättare och så även rengöringen. Med en korrekt utförd instekning blir det långsiktiga användandet som allra bäst.
Kolstålspannan Mineral B Element är rejäl i sin konstruktion och den är känd för att vara både stabil och klara stekning i höga temperaturer. Det gör den perfekt för att halstra exempelvis fisk. Du kan även använda den för att göra omelett i ugn, då den är ugnssäker upp till 200 grader celsius. Mineral B Element är anpassad för samtliga tänkbara värmekällor och du kan använda alla typer av redskap, även metallredskap.
Fördelar med B Element:
- Lätt att underhålla
- Klarar alla typer av köksredskap.
Bästa keramiska stekpannan
Scanpan Pro IQ
Scanpan har med sin Pro IQ tagit fram en stekpanna med keramisk beläggning som är lättanvänd och allsidig i köket. Scanpan belägger sina keramiska stekpannor med Stratanium. Det är en beläggning som av experter anses vara tio gånger starkare än stål. Konstruerad helt och hållet i aluminium är Pro IQ påfallande lätt i handen och metallens goda värmeledande egenskaper garanterar en stabil värmefördelning samt perfekt stekyta. Denna panna är även ugnssäker i upp till 260 grader celsius.
Pannan behöver rengöras i nära anslutning till användandet annars kan rengöringen bli svår. Egenskaperna i den keramiska beläggningen gör att du behöver tillsätta mindre mängder stekfett för att få en fin stekyta. Scanpan Pro IQ lämpar sig för alla typer av spisar, även induktionshäll. För längsta livslängd rekommenderas alltid handdisk av stekpannor, men Pro IQ är en maskindiskvänlig stekpanna.
Fördelar med Pro IQ
- Flerfaldig testvinnare hos både kunder och experter
- Tillverkad i 100 % återvunnen aluminium.