
När Gerard C Smith 1969 utvecklade Moccamastern, gjorde han det med målet att hjälpa människor att brygga bättre kaffe. Bryggarn handtillverkas nu som då i Nederländerna, med delar som alla är tillverkade i Europa.
Det fina med Moccamastern är att du kan brygga upp till 10 koppar kaffe på så lite tid som sex minuter. Ganska fantastiskt, eller hur?
Snabbguiden för en bra bryggning
- Använd nyrostat kaffe
- Om du maler kaffet, använd en mer grovkorning malning. Köper du färdimalet kaffe, köp kaffe som är märkt “bryggmalet”
- Fyll behållaren med vatten
- Blötlägg filtret
- Placera filtret i filterbehållaren
- Dosera 60 gram kaffe till 1 liter vatten
- Tryck på on-knappen
- Vänta 6 minuter
- Servera
- Rengör kaffebryggaren.
Att brygga gott kaffe med Moccamaster är busenkelt!
Men hur brygger du då en bra kaffe med en Moccamaster? Även om en stor del av bryggningen är automatiserad så finns det några steg som du behöver ta i beaktning.
Det absolut viktigaste är själva kaffet – du kan inte göra en riktigt bra kopp kaffe utan att också använda ett riktigt bra kaffe. Därför rekommenderar vi att du använder ett nyrostat kaffe.
Vidare är det viktigt att du häller upp eller maler ditt kaffe precis före bryggningen, så att du får med dig så mycket aromer och smaker som möjligt i din kopp.
Vid malning så är malningsgraden viktig, mal gärna ditt kaffe lite grövre än du är van vid från andra bryggningsmetoder. Om du saknar en bra kaffekvarn och istället väljer att köpa ditt kaffe färdigmalet – välj ett kaffe som är märkt “bryggmalet” då detta är anpassat till Moccamasterns bryggningstid på sex minuter.
För att få samma goda kopp kaffe varje gång är det viktigt att du faktiskt mäter hur mycket kaffe och hur mycket vatten du använder.
Moccamaster rekommenderar 60 gram kaffe till 1 liter vatten. Det här är också en bra tumregeln för andra bryggningsmetoder.
Använd gärna ett kaffemått för att dosera kaffet. Ett bra kaffemått rymmer i regel 10 gram kaffe och går att köpa i alla välsorterade butiker för husgeråd.
När kaffet är malet är nästa steg att fylla kaffebryggaren med färskt kranvatten.
När vattnet är påfyllt i behållaren placerar du kaffefiltret i filterbehållaren. Vår rekommendation är att använda den lite större filter-modellen, då för små filter lätt leder till att vattnet rinner utanför filtret.
Innan du fyller filtret med kaffe kan du blötlägga filtret genom att hälla i vatten, som du låter rinna igenom. Detta gör du för att minimera och bli av med smaken av papper, som annars lätt sätter sig i kaffet.
För vi vill ju att kaffet ska smaka just kaffe och inget annat. Eller hur?
Fyll upp filtret och säkerställ att kaffet ligger jämt fördelat genom att skaka lätt på filtret inann du placerar det i behållaren. I de fall kaffet ligger snett kommer vattnet inte att blandas på ett bra sätt och kaffet blir både svagt och tunt.
När du trycker på kaffebryggarens on-knapp kommer du höra att bryggarelementen börjar värma upp vattnet, som blir varmare och varmare. Ganska snart kommer bryggaren nå den optimal bryggtemperaturen, som är 92-96 grader.
Det fina med Moccamasters konstruktion är att den håller kaffet på precis den här temperaturen genom hela bryggningen, vilket är otroligt viktigt för kaffets smak och kvalite.
Nu börjar behållaren att sakta fyllas upp med vatten, som smaksätts och sakteliga rinner ner genom den unika tratten till bryggarens karaff.
Sex minuter senare är bryggningen klar och du behöver egentligen inte göra något mer.
Tack vara Moccamasters konstruktion är det bara att servera och njuta av kaffet direkt.
Ta hand om din Moccamaster, så håller den längre
För att bibehålla maskinens kvalité och brygga lika gott kaffe varje gång är det viktigt att du rengör din bryggare efter varje bryggning. Så här gör du ren din moccamaster:
Karaffen och tratten – lyft ut den, skölj med vatten (diska inte i maskinen) och rengöringsmedel.
Klart! Mer behöver du inte göra.
En bra tumregel är att avkalka Moccamastern efter ungefär 100 bryggningar. Har du svårt att hålla räkningen kan du utgå från att det är dags när dina kaffefilter tagit slut.
Det är inte svårt att göra ren eller avkalka en kaffebryggare, för inspiration kan du titta på vår guide som heter göra ren kaffebryggaren.