
Det finns idag ett stort urval av kanaler för dig som vill sälja dina samlarbilder och vi ska gå igenom de vanligaste förekommande. Lista fördelar, nackdelar och bra saker att tänka på.
Men innan vi kommer in på de olika kanalerna kan det vara bra att gå igenom några av de vanligaste samlartyperna och samlarstrategierna för att du bättre ska kunna identifiera vem du är och därmed bättre kunna förstå vilken kanal som passar dig bäst.
Varför säljer man samlarbilder?
Förr eller senare kommer vi alla till ett stadium där vi vill eller behöva sälja våra hockeybilder, fotbollsbilder eller andra samlarkort.
För vissa betyder en försäljning att samlandet är över, men för de allra flesta av oss är det en del av att förfina våra samlingar. Kanske genom att rensa ut kort som inte riktigt passar vår personliga samling eller genom att vi säljer upp/ner oss.
För ett fåtal är själva försäljningen den stora behållningen med hobbyn. I USA pratas det allt oftare om sportscard investors eller flippers. Det vill säga personer som investerar och spekulerar i kortens värde, med förhoppning om att göra en vinst. Mer om det senare i artikeln.
I Sverige skulle jag säga att de två vanligaste orsakerna till att samlarbilder säljs är:
- Vi själva eller någon i vår nära bekantskapskrets hittar en bortglömd gammal samling (allt som oftast från hockeybildernas glansdagar i mitten av 90-talet) i förrådet eller på vinden och hoppas kunna göra en förtjänst
- Samlarbilder är idag en förhållandevis dyr hobby oberoende av om du samlar på hockey, fotboll eller basketkort. Därför är det väldigt vanligt att svenska samlare säljer för att återinvestera och finansiera sitt fortsatta samlande.
Men i takt med en växande spekulationsmarknad ökar så klart också andelen som vill göra en snabb exit.
Hur ser marknaden för samlarbilder ut i Sverige?
Vi pratar om en försiktigt växande om än begränsad marknad. Jag har svårt att bedöma om tillväxten ligger i nya samlare, eller om tillväxten snarare ligger i att allt fler gamla (70, 80 och tidiga 90-talister) samlare sakta vaknar till liv.
Men den svenska marknaden är inte särskilt stor. Gissningsvis består en av de största och mest dedikerade svenska Facebook-grupperna av ca 1250 st medlemmar. Vilket är en tillväxt på ca 9 % jämfört med för ett drygt år sedan.
Det finns så klart även aktivitet på andra håll. Dels i form av fortlöpande s.k. kortmässor men också i form av så gott som dagliga auktioner på Tradera. Men samlandet lever i Sverige ett undanskymt liv men minimal medial uppmärksamhet. Jag har länkat till artikeln Det bortglömda samlandet tidigare, vilken nästan två år senare är det senaste “mediala” reportaget om hobbyn i Sverige.
Det här är värt att ha i åtanke när du ska sälja dina hockeybilder, fotbollsbilder eller basketbilder. Med en liten marknad kommer många objekt att ha en låg efterfrågan varpå du kan behöva vara tålmodig eller noga välja rätt kanal.
Hur säljer man samlarbilder?
Hur du går tillväxa för att sälja dina samlarbilder beror lite på vad du har för syfte, årgång och vad det är för typ av bilder du sitter på. Av tradition samlar de flesta i Sverige på hockeybilder, varför hockeybilder kommer att vara lättare att “flytta” (sälja) än ex. basketbilder.
Två spaning är också att high-end marknaden inte är så stor (åtminstone inte den publika) och att intresset för 90-tals samlingar är väldigt svalt. Så har du precis hittat din gamla samling på vinden och hoppas kassera in – tyvärr, du kommer att bli besviken.
Etikett och bra att tänka på när du säljer samlarbilder
- Ta för vana att alltid publicera dina kort, razzar och breaks med pris. De allra flesta grupper har som regel att inte godkänna inlägg som saknar pris
- Många säljare väljer att ta ut en kostnad för porto, utöver kostnaden för själva köpet. Om du vill göra det samma, glöm inte att skriva ut det i din inledande post
- Kutym är oftast att frakt (nedlagd tid och emballage) ingår i kortens pris. Ta höjd för frakt och emballage när du sätter dina priser
- Vid en överenskommen affär är det i regel köparen som först löser betalningen, varpå säljaren vid mottagen betalning skickar korten. Skicka _aldrig_ korten förrän överenskommen betalning erhållits
- Som säljare är du i regel ansvarig för korten tills dessa nått säljaren. Vilket innebär att du oftast förväntas ersätta kort som förlorats eller tagit skada i leveransen
- I en hobby där skicket är allt är det av stor vikt att du säkerställer att de kort du säljer kommer fram oskadda. Skicka alltid i sleeve, top loader, gärna teambag och säkerställ att dina kort inte skakas runt i emballaget
- Utifrån den föregående punkten. Säkerställ att du tar så bra och beskrivande bilder av dina kort som det är möjligt. En köpare vill i regel kunna se bilder på såväl fram- som baksidan av ditt kort, samtliga fyra hörn och även gärna kortets kanter. Ta för vana att fota i bra belysning och använd dig av hela och rena top loaders och one touches
- Beskriv dina objekt så ärligt som möjligt. Det är alltid tråkigt att dra ett dingat toppkort eller att lyckas klicka hem ett kort i sämre skick än vad bilderna och beskrivningen gav sken av. Men ingen annan ska behöva sota för din förlust. Ta lärdom från förlusten
- Sätt gärna en liten tejpbit i toploaderns övre kortsida för att minimera att sleeven med kortet glider ut. Använd gärna maskeringstejp för att minimera tejpresterna som annars gärna lämnar fula märken på top loadern. Här finns det delade meningar, där vissa menar att det är trots allt korten och kortens skick vi köper. Men gå till dig själv, visst är sannolikheten att du pratar gott om ett varumärke, en butik eller en säljare större om din leverans varit bra förpackad och kommit i en schyst förpackning? Troligen så kommer du tillbaka och köper igen, eller hur?
- Gör du affärer i sociala kanaler, håll gärna köparen i loopen kring när du packat ordern, när du kommer skicka den och när du skickat den. Följ senare gärna också upp att leveransen kommit fram och tacka för affären. Detta kommer stärka dina relationer, ditt rykte och förenkla möjligheten till framtida affärer
- Det är svårt att göra snabba och bra affärer. Dels är din avkastning beroende på marknadens tillgång och efterfrågan men den är samtidigt avhänd av hur duktig du är på att hantera “the cost of doing business”.
Lokalt i Sverige är det i månt och mycket en “penny market game” och således gör du klokast i att försöka begränsa de provisioner du betalar och andra kostnader så som emballage och material. Detta kan du göra genom att välja din försäljningskanal med omsorg, men också genom att återanvända emballage från de köp du gör för att bygga inventory. En annan taktik är att vänta dig internationellt, då möjligheterna är bättre att flytta dyrare kort och därmed minimera kringkostnadernas andel av affären.
En av de första och kanske bästa kanaler att lära sig för att sälja hockeybilder och andra typer av samlarkort är Facebook. Affärerna sker i huvudsak publikt i dedikerade grupper, men förekommer också i PM användare emellan.
Fem bra grupper att gå med i för dig som vill börja sälja samlarbilder:
- Hockeykort och Samlarbilder – den största svensk gruppen med ca 1250 medlemmar
- Hockeykort Köp & sälj – ännu en större svensk grupp med ca 800 medlemmar
- Svenska Hockeykortssamlare – mindre svensk grupp med ca 200 medlemmar
- Euro Hockey Cards, trade sale and groupbreaks – europeisk grupp med hög aktivitet. Ca 1700 medlemmar. Här har du oftast större möjligheter att flytta dyrare kort
- No Drama hockey card sales, randoms and trades – Internationell grupp med många kanadensare.
Det finns några olika taktiker för att sälja hockey och andra samlarbilder på Facebook:
- Säljtråd: du publicerar en bild på ditt/dina. Kutym i så gott som alla grupper är att alltid ange pris för sina bilder. Andra användare kommenterar därefter på dina bilder att de vill ha bilden till annonserat pris eller föreslår ett motbud
- Razz: vanligt förekommande för försäljning av enstaka dyrare kort och kan liknas vid ett lotteri. Idén är att du postar en bild på det kort du vill sälja tillsammans med villkor för razzen. Exempel på villkor nedan. När alla deltagare betalt för sina ‘spots’ startas en livesändning i tråden, där en vinnaren slumpas fram – oftast genom verktyg så som Random.org
- hur många ‘spottar’ (lotter) du säljer
- pris per ‘spot’
- ev. deal vid köp av flera ‘spots’
- om frakt är inkluderat i priset eller ej
- om du accepterar ‘spot picking’ (val av nummer)
- hur vinnande nummer kommer att dras.
- Breaks: påminner om en razz i den aspekten att du säljer ut ett antal ‘spots’ eller andelar. Men till skillnad från en Razz avser ett break en öppning av en större mängd paket, en box eller ett case. Vanliga typer av breaks är teambreaks (köparen köper ett visst lag och får därför alla kort med det laget), playerbreaks (köparen köper en viss spelare) random breaks (du lottar ut vilket lag eller vilken spelare köparna får)
Så kommer du igång med att sälja bilder via Facebook
Facebook är en av de bästa och enklaste kanalerna för att sälja sina bilder.
Ovan: Exempel på säljtråd från Facebook. Hockeykorten har listats som separata inlägg, med pris.
Börja med att gå med i ett par samlarkorts-grupper och lägg initialt lite tid på att sätta dig in i gruppens regler, klimat och ton. Försök också att skapa dig en bild över vilken typ av samlarkort som köps/säljs, av vilka, och på vilket sätt. Ett bra tips är också att titta efter vilka typ av kort, spelare och lag som får särskilt stort engagement.
Det skadar heller att vara aktiv i gruppen. Kommentera andras bilder, ställ frågor och interagera med de inlägg som faller dig i smaken. Minns att människor tenderar att köpa av människor de gillar och lättare får ett förtroende för någon de redan stött på.
Vanliga betalningsformer via Facebook är i Sverige Swish och bankkonto. Internationellt förekommer framförallt Paypal, längre ner berör vi kostnader som härrör till Paypal.
Fördelar och nackdelar med att sälja samlarbilder på Facebook
+ De allra flesta har personliga konton vilket gör det lättare att verifiera att det är en seriös köpare och om något mot förmodan skulle gå fel med din affär är möjligheten oftast större att undvika att bli blåst och även reda ut vad som gått fel
+ Facebook ger dig gratis distribution. Med andra ord betalar du inga kostnader för att nå ut till potentiella köpare
+ Det är snabbt och enkelt att skicka en potentiell köpare fler och mer detaljerade bilder på det kort han eller hon är intresserad av
+ Du kan skapa dig en bild av vem din köpare är
+ Möjlighet att definiera dina egna regler för en försäljning
+ Vid internationella affärer kan du lättare göra fördelaktiga överenskommelser vad gäller kostnader så som skatter och tull
– Du saknar det skydd framförallt auktionshusen kan erbjuda, i fråga om att du oftast har ett grundskydd mot bedrägerier
– I större grupper med en hög aktivitetsnivå riskerar dina säljposter snabbt att försvinna i bruset
– Dina objekt når oftast en mindre marknad.
Tradera
Nästa kanal att titta på är Tradera. Tradera är i grunden en auktionssite och är idag en av Sveriges största marknadsplatser på nätet med närmre 2 miljoner besök varje vecka.
Tradera är en väldig smal försäljningskanal. I huvudsak dominerar hockeykort här och i synnerhet äldre kort från 90-talet även om det fortlöpande även saluförs nyare kort.
Jag skulle gå så långt som att säga att utbudet för andra typer av kort än hockey är obefintligt på Tradera.
Trots att Tradera i grunden är en auktionssite så dominerar publiceringar med fasta priser, så kallade “köp nu” vilket är en garanti för dig som säljer att få rimligt betalt för dina kort.
Det pågår så klart också auktioner på tradera, men med tanke på kanalens låga efterfrågan tenderar det väldigt sällan att bli någon aggressivare budgivning och det är inte ovanligt att auktioner på Tradera slutar 20-75 % lägre än på ex Ebay
Så kommer du igång med att sälja bilder via Tradera
Om du inte redan har ett konto så behöver du börja med att öppna ett, därefter är du redo att publicera din första annons.
Steg 1: Börja med att ladda upp dina bilder. Du kan välja upp till fem bilder på ditt objekt. Beskriv därefter objektets så noga du kan.
Steg 2: I steg 2 väljer du om du vill publicera en auktion eller använda dig av ett fast pris. Du kan vid auktion även lägga till valet “Köp nu” om du vill möjliggöra för köpare att stänga objektet genom att betala ett fast pris.
I regel är annonslängd 10 dagar bäst. För billigare kort är tillvalet “Välj sluttid” inte att rekommendera då det kostnaden kommer ta större delen av din avans. Försök i stället att planera vilka veckodagar och tidpunkter du publicerar dina annonser. Bra veckodagar att låta annonserna löpa ut är söndag – tisdag. Bra tidpunkter 20:00 – 22:30.
Steg 3 (ej illustrerat med bild): I det avslutande steget anger du hur du avser att distribuera dina bilder och hur du vill att köparen betalar dig.
Fördelar och nackdelar med att sälja samlarbilder på Tradera
Vi ser inga fördelar med att sälja samlarbilder på Tradera i dagsläget.
– Liten marknad, framförallt för dyrare kort, udda set och andra sporter än hockey
– Höga kostnader äter snabbt upp marginalerna för billigare kort. Tradera tar 10 % av ditt försäljningspris (min 3 kr, max 200 kr)
– Vid fler än 100 st upplagda (sålda OCH osålda) annonser under en kalendermånad debiteras du mellan 3-10 kr per osåld annons från annons nummer 101
– Du saknar möjlighet att ex sätta ett minsta antal kort för köp vilket riskerar att avansen helt uteblir pga kostnaden för frakt. En rekommendation är att alltid ta ut kostnad för emballage vid försäljning på Tradera.
Ebay
Ebay är likt Tradera en auktionssite, startad 1995 av Pierre Omidyar. Vid tiden för starten var Ebay ett av de första företagen att skapa en marknadsplats på nätet, där köpare och säljare gavs möjlighet att mötas.
Vid en första anblick kan Ebay vara svårt att komma igång med som säljare. Men styrkan ligger i den enorma räckvidden. Marknaden för samlarbilder är klart störst i Nordamerika, men du kommer bli förvånad hur stor även marknaden i Asien är.
För dyrare kort är Ebay en go-to kanal utifrån att du har möjlighet att se en riktigt aggressiv budgivning på dina objekt. Men det kan vara bra att göra läxan i förväg så att du har koll på kostnaderna och hur de kan komma att påverka din marginal. Exempelvis betalar du på eBay till skillnad från ex. Tradera en kostnad per publicerad annons. Här nedan är ett exempel:
Öppningsbud eller Reservationspris | Införande | Basic Ebay Store – Införande |
$0.01 – $0.99 | Gratis | $0.1 |
$1 – $9.99 | $0.25 | $0.25 |
$10 – $24.99 | $0.50 | $0.50 |
$25 – $49.99 | $0.75 | $0.75 |
$50 – $199.99 | $1 | $1 |
$200 eller mer | $2 | $2 |
Likt på Tradera finns det också ett antal tillval du kan välja att göra för att öka exponeringen och synligheten för ditt/dina objekt:
Tillval | Avgift: Auktion eller Fixed Price 3,5,7,10 dgr | Avgift: Fixed Price 30 dgr |
Undertext | $0.50 | $1.5 |
Fet text | $2 | $4 |
Design av listning | $0.1 | $0.3 |
Gallery Plus | $0.35 | $1 |
Schemalagd listning | $0.1 | $0.1 |
Listning i två stycken kategorier | Dubbel avgift | Dubble avgift |
Extra bilder | $0.15 | $0.15 |
Bildpaket, 1-6 st bilder | $0.75 | $0.75 |
Bildpaket, 7-12 st bilder | $1 | $1 |
Om ditt objekt säljer för | Kategori: Samlarbilder |
Objektet blir inte sålt | Ingen avgift |
$0.99 – $50 | 12 % av försäljningsvärdet |
$50.01 – $1000 | 12 % på de första $50, plus 6 % på det resterande försäljningsvärdet (det vill säga på beloppet från $50.01 till $1 000) |
$1000.01 eller mer | 12 % på de första $50, 6 % på värdet mellan $50.01 – $1000, plus 2 % på värdet från $1000.01 och uppåt |
Startar du upp en eBay store ser försäljningsprovisionen något annorlunda ut för auktioner:
Försäljningsvärde | Försäljningsprovision |
Objektet säljs inte | Ingen avgift |
$0.01 till $50 | 8,75 % av det slutsliga försäljningsvärdet |
$50.01 – $1000 | 8,75 % på första $50, plus 4 % på resterande försäljningsvärde |
$1000.01 eller mer | 8,75 % på första $50, plus 4 % på $50,01 – $1000, plus 2% av resterande försäljningsvärde |
När du säljer på eBay behöver du också, likt vid försäljning i sociala kanaler beakta e.v. transaktionskostnader som kan förekomma. I synnerhet kan det vid försäljning på eBay vara bra att erbjuda Pay Pal, då detta kan möjliggöra för en större marknad att ta del av dina objekt.
Så kommer du igång med att sälja bilder via Ebay
Om du inte redan har ett konto på eBay så behöver du börja med att öppna ett. Därefter kan du navigera dig till sektionen för försäljning.
Viktigt att tänka på att eBay har en enorm databas med samlarkort, varpå det är viktigt att du vid publicering tar god tid på dig att komplettera din auktion med så mycket information som möjligt. För att underlätta för potentiella köpare att hitta auktionen.
Information av betydelse:
- Korttillverkare och år
- Om kortet är graderat
- Vilken liga
- Vilken spelare
- Vilket lag
- Vilket kortnummer
- Egenskaper som parallel, insert, rookie-kort etc.
Fördelar och nackdelar med att sälja samlarbilder på Ebay
+ Den största marknadsplatsen i världen för samlarbilder
+ Möjlighet att få till en budgivning
+ Trygghet för dig som säljare att du får betalt
– Skatter och tull för köparen
– Det kan vara stökigt med frakt
– Kostnaderna blir snabbt stora
Comc
En kanal som många tenderar att glömma bort är Comc. Det kan bero på att det inte är en naturlig försäljningskanal för européer. Comc:s affärsmodell är att erbjuda en portal där köpare och säljare kan mötas. Men till skillnad från ex. eBay så sker själva logistiken och därmed transaktionen av objektet i Comc.
Detta är möjligt genom att säljaren först postar sina samlarkort till Comc, vilka fotograferar, katalogiserar och möjliggör dessa för publicering. När säljaren lagt upp sitt objekt och gör ett sälj, så flyttas kortets tillhörighet digitalt. Från säljaren till köparen.
Fördelen för båda aktörer är att att det är både kostnadseffektivt och tidsbesparande. Genom att inga objekt behöver postas minskar kostnaden för frakt och porto och det möjliggör för att “flippa” samlarkorten i en annan skala.
Comc:s USP har därmed kommit att bli att det är möjligt att tjäna pengar även på billigare kort, varpå det är en stor portal för billigare inserts och rent av base-kort.
Så kommer du igång med att sälja bilder via Comc
Börja med att skapa ett konto. Därefter har Comc en väldigt pedagogisk guide som hjälper dig, steg för steg med hur du ska gå tillväga.
Kostnaderna varierar lite beroende på hur många bilder du skickar in. Men det kan vara bra att känna till att du får betala tilläggskostnader för saker så som om korten skickats i top-loader och dylikt. En tumregel är att alla moment som kan medföra att det tar längre tid att fotografera och katalogisera dina kort, är prisbelagda.
Fördelar och nackdelar med att sälja samlarbilder på Comc
+ Smidigt sätt att sälja billigare kort
+ Hög säkerhet
+ Comc kan även publicera dina objekt på eBay
+ I takt med att du säljer av dina kort kan du snabbt och enkelt investera i nya samlarkort
+ Du får en “brevbox” vilken du kan använda för köp i Nordamerika. Det är ingen förutsättning att du måste sälja bilder för att få en box-adress
– Det tar i regel litet tid innan dina bilder kommer fram till Comc och de har registrerat dina kort
– Du betalar en “lagerkostnad” för kort som ligger hos Comc men som inte marknadsförs till försäljning
– När du vill ta hem osålda objekt eller objekt som du köpt på dig får du betala frakt samt skatter och tull.
Samlarkortsmässor
Avslutningsvis, guidens kanske roligaste men samtidigt minsta kanal. I vart fall i Sverige. Samlkortsmässor.
Samlarmässor är ett väldigt litet fenomen i Sverige. Webbutiken Coolcard håller fortlöpande, i regel en gång per månad träffar på Scandic Grand Central i Stockholm. Träffar förekommer även i Göteborg och i Malmö. Fullständigt mässchema hittar du här.
Mässor är ett väldigt socialt och uppskattat inslag, där du har möjlighet att lära känna andra samlare och utbyta erfarenheter. En mässa är också bra möjlighet att skapa dig en uppfattning om vad som “går hem” just nu och att hitta objekt som du kanske inte hade lagt märke till annars.
Utförandet är simpelt, ta med dig de bilder du har för försäljning. I regel finns det bord där du kan “ställa ut”.
Fördelarna är uppenbara, dels är “the cost of doing business” nära på obefintlig. Därtill kan det, på en publik och välbefolkad plats vara ett av de tryggaste alternativen att sälja sina samlarbilder då risken att bli scammad är väldigt liten.
Generella rekommendationer kring att sälja samlarbilder
Om vi avslutningsvis ska skicka med några sista tips så är det framförallt en återupprepning, “the cost of doing business” dödar lätt din förväntade avans.
Men några andra saker att tänka på.
Betalning
För transaktioner inom Sverige och i synnerhet vid transaktioner över sociala medier så som Facebook, säkerställ att du har Swish. Swish är idag ett av de mest populära betalningsalternativen och är därtill helt gratis att använda.
Internationellt är det också värdefullt att ha ett PayPal konto, även om det ibland även används inom Sverige. PayPal erbjuder två betalningsalternativ, “goods & services” och “friends and family”. Fördelen med det första alternativet är att du är delvis skyddad mot scams, dock betalar köparen en skatt om 7 % av försäljningsvärdet och dom som säljare betalar 3,4 % provision (+valutaavgift internationellt, + 3,25 kr inom Sverige)
Vid “friends & family” på internationella transaktioner tillkommer 19,99 kr i en överföringsavgift för köparen. Om köparen finns i USA, Kanada och stora delar av Europa. På andra platser i världen tillkommer 39,99kr i överföringsavgift.
Var förberedd
Du vinner oerhört mycket på att snabbt kunna stänga en affär och erbjuda snabba leveranser. Bra saker att säkerställa att du har hemma är
- Frimärken
- Emballage, både kuvert och kartong
- Penny sleeves
- Top loaders
- Team bags
- Maskeringstejp
- Bubbelplast.