Vaknar du ofta med huvudvärk och spänningar i käkmuskulaturen kan det vara så att du börjat gnissla tänder. Med andra ord kan det vara tecken på att du lider av tandgnissling eller s.k. tandpressning. Tandvården använder samlingsnamnet bruxism.
Personer som gnisslar med tänderna gör ofta detta omedvetet och det kan ske såväl när man är vaken som när man sover. Det är inte helt klart varför tandgnissling uppstår, men återkommande faktorer verkar vara stress, oro och snarkningar.
Har du eller dina nära långvariga problem är det rekommenderat att söka rådgivning hos tandvården. Vanligen är problemet inte av värre karaktär än att tänderna nötts ner något, men det finns professionell hjälp att få. Sprickor kan uppstå, något som lätt kan resultera i ytterligare besvär.
Hur vet jag om jag gnisslar tänder?
Utöver att du kan få sprickor i tänderna kan du också titta så att dina framtänder inte är väsentligt kortare än övriga tänder eller att dina hörntänder nötts ner och därför tappat sin annars spetsiga form.
Då tandgnissling är ett problem som pågår över lång tid kan det ibland vara svårt att upptäckta direkta skador på tänderna, då de succesivt slits ner.
Du kan också fråga dig om du du känt av eller upplevt sammandragningar i käken, haft problem med nacken eller känt dig trött i käken, eller att den ömmat. Din tandgnissling kan i vissa fall vara en effekt av ett felaktigt bett, dvs att du lider av s.k. över- eller underbett.
Den här hjälpen finns om du gnisslar med tänderna
Om du vill sluta gnissla tänder och lider av ett extremt stort slitage på tänderna kan det vara bra att ta kontakt med tandvården, som kan hjälpa dig att ta fram professionella bettskenor. Folktandvården i Stockholm ger en prisindikation på mellan två och fyra tusen kronor för en individuellt anpassad bettskena.
Har du inte så stora besvär, du kanske inte kan se några större skador på tänderna? Eller din omgivning kanske inte störs i någon större omgivning av att du gnisslar med tänderna under nätterna, så kan du överväga att köpa en enklare bettskena i plast.
En bettskena kan du använda under natten som ett skydd för dina tänder, genom att den förhindrar dig att helt bita ihop över och underkäken. Vill du lära dig mer om bettskenor kan du läsa vår guide till bettskenor.
Det finns också speciella avslappningsövningar för käken du kan prova på för att sluta gnissla med tänderna.
Avslappningsövningar om din tandpressning skapar trötta käkar och ont i huvudet
Om din tandgnissling och tandpressning är tillfällig till följd av stress och oro kan det vara effektivt att testa att genomföra ett antal avslappningsövningar. Filmen ovan kan hjälpa dig att komma igång
- Sträck på dig och börja med att hålla huvudet högt och rakt
- Tänk på att slappa av och släppa ner axlarna, ta några djupa andetag med magen. Andas in med näsan och ut genom munnen, ta sju till tio stycken djupa andetag. Nu är du redo!
- Övning 1: Sträck ut käken genom att göra små rörelser i både höjd- och sidled. Över och underkäken ska inte vidröra varandra under övningen
- Övning 2: Gapa stort i sex sekunder, med en knuten hand under hakan för att skapa ett lättare motstånd när du gapar. Stäng sedan munnen och håll den stängd i lika många sekunder
- Övning 3: För underkäken så långt åt sidan som du kan, placera handflatan mot kinden som ett lättare motstånd när du rör underkäken. För sedan tillbaka underkäken till sin ursprungsposition och upprepa. När du är klar med tio repetitioner gör du om övningen, men för nu underkäken åt andra hållet
- Övning 4: Skjut fram underkäken så långt du kan, placera en knuten hand mot hakan som motstånd.
Gör varje övning ovan tio gånger innan du är klar.