Är du som vi svenskar är mest så värdesätter du troligen din dagliga kopp kaffe extremt högt. Faktum är att vi tillhör ett av de länder i världen som årligen konsumerar mest kaffe (räknat per capita)
I en studie från OKQ8 apropå svenskarnas kaffevanor konstaterades det att så många som 86 procent i åldern 18-79 år dricker kaffe. I samma studie skattade runt 18 % att de konsumerade mer kaffe än genomsnittssvensken. Huruvida det är tecken på en utbredd självmedvetenhet i vårt avlånga land lämnar vi därhän.
Vad färre är medvetna om är vilken källa till bakterier deras kaffebryggare är. År 2011 gjorde danska NSF international en studie där man konstaterade att kaffebryggaren tillhörde en av de tio främsta bakteriehärdarna i hemmet. Samtidigt såg man också att det växte svamp och mögel i så många som hälften (50 %) av kaffebryggarna.
Så här ofta ska du rengöra kaffebryggaren
Kaffebryggaren med sin fuktighet och höga värme är ett paradis för äcklet varför du bör sätta i rutin att göra ren kaffebryggaren med jämna varv.
Hur ofta du behöver göra ren bryggaren för att undvika bakterier och en besk smak på kaffet varierar lite beroende på var i landet du bor. En tumregel är att desto hårdare vatten du har på din ort, desto oftare behöver du göra ren bryggaren. Flera artiklar på nätet gör också gällande att var 40:e bryggning är ett bra riktmärke för hur ofta du behöver göra ren din bryggare.
Problemet med hårt vatten är att det har höga halter av kalcium och magnesiumjoner och därför är väldigt kalkrikt. Som du säkert är medveten om leder det här till att kaffekokaren också kalkas igen. En förkalkad bryggare kommer också att spendera mer energi på att värma upp ditt vatten, vilket därmed också bidrar till att den snabbare slits ut.
Du behöver med andra ord avkalka din kaffebryggare.
Är du osäker på om ditt vatten är hårt eller mjukt kanske Wikipedia kan bringa lite klarhet.
Hur ska du då göra ren din kaffebryggare?
Här finns det lite olika skolor. Det finns idag en uppsjö av bra produkter och avkalkningsmedel som motverkar kalkavlagringar och hjälper dig att göra ren din kära vän.
Om du inte vill lägga pengar på att köpa ett bra avkalkningsmedel kan du också ta till något av de många husmorsknep som finns där ute.
Ett av de mest populära husmorstipsen för att göra ren kaffebryggaren med ättika. Ättikan och dess höga surhetsgrad har en oanad förmåga att lösa upp kalkavlagringar. Det spelar ingen roll om du väljer ättiksprit, inläggningsättika eller matättika. Samtliga fungerar bra, ta den ättika som finns hemma helt enkelt.
En ättika med högre koncentration kan kräva att du ökar utspädningen. Vidare gäller att desto mer kalkavlagringar desto starkare koncentration kommer du behöva för att lösa upp kalken helt.
Avkalka kaffebryggaren med ättika
Håll i dig nu så blandar vi ihop en brygd värdig Miraculix, så här gör du:
- Blanda 1 dl ättika med 6 dl vatten i kaffebryggarens vattenbehållare
- Starta kaffebryggaren och kör igenom hälften av vätskan – vänta därefter en halvtimme
- Brygg därefter igenom resten av vätskan
- Häll ut vätskan, diska rent och brygg igenom maskinen med vanligt vatten tre till fyra gånger innan du slutligen är färdig
Då ska du inte göra ren kaffebryggaren med ättika
Har du en maskin med delar i aluminium avråds du i de flesta fall från att avkalka med ättika. Det här gäller närmast alltid om du ska rengöra en perkolator. Är du osäker på vad som gäller i ditt fall kan du alltid konsultera bruksanvisningen, där du bör hitta tillverkarens rekommendationer.
I de fall du avråds från att avkalka med ättika kan du istället köpa ett avkalkningsmedel, eller testa att göra ren kaffebryggaren med en egenkomponerad citronsyra. En tredje variant är att du avkalkar och rengör med bikarbonat.
Avkalka och göra ren kaffebryggaren med citronsyra
Citronsyran har en egenskap där den inte riskerar att lämna samma eftersmak som ättikan kan göra om du har otur. För att komponera ihop din citronsyrablandning följer du instruktionerna ovan för rengöring av kaffebryggaren med ättika, men ersätter ättikan med citronsyra (du kan också använda dig av askorbinsyra)
Rengöra kaffebryggaren med bikarbonat och citron
Det här är ytterligare en lösning för dig som har en kaffebryggare med delar i aluminium. Så här gör du:
- Fyll upp kaffekannan med vatten
- Blanda i fyra matskedar bikarbonat, rör om
- Häll över lösningen i bryggaren och brygg igenom två gånger
- Stäng därefter av maskinen så att vätskan svalnar
- Rengör med hjälp av vätskan en svamp i kannan och skölj ur kannan med rent vatten
- Fyll upp kannan med citron och vanligt vatten och brygg igenom en gång
- Avslutningsvis brygger du igenom maskinen 2-3 gånger med vanligt vatten innan rengöringsprocessen är klar.
Vill du istället köpa ett bra avkalkningsmedel?
Det finns ett antal produkter som ser ut att fortlöpande återkomma i olika produkttest och jämförelser av avkalkningsmedel.
Tänk på att avkalkningsmedel oftast är en lönsam förbrukningsprodukt, varför de flesta tillverkare av kaffemaskiner har sitt eget varumärke. I de allra flesta fall fungerar de precis lika bra oberoende av vilket varumärke du har på din kaffebryggare.
Moccamaster Clean drop
Det här rengöringsmedlet från Moccamaster innehåller fem stycken förbränningspåsar för enkel och effektiv rengöring av din kaffebryggare. Betygen och omdömena är samstämmigt goda varför vi betraktar moccamaster clean drop som en väldigt uppskattad produkt:
-> Rekommenderad produkt med snittbetyg 4,8 hos Bagarn & Kocken
Cafetto EVO Rengöringspulver
Det här är en produkt för rengöring av espressomaskiner. EVO löser effektivt upp oljor från kaffe, rester och fläckar vilket ska förbättra smaken på din espresso.
Produkten säljs i ett flertal olika storlekar och den är också fri från ämnen som fosfor och klor – vilket gör den biologisk nedbrytbar vilket är en stark fördel.
-> Rekommenderad produkt med snittbetyg 5,0 hos Bagarn och Kocken