Allaprodukter.se sammanställer jämförelser av produkter för att kunna ge dig förslag på de bästa produkterna. Vi samarbetar med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och Adrecord med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.
Här är de bästa bettskenorna 2023
Den här guiden hjälper dig som har problem så som tandgnissling, tandpressning, snarkning m.m. att skapa dig en helhetsbild över marknaden för bettskenor. För att göra det lättare att navigera artikeln kan du använda nedan indexförteckning:
- Vad är en bettskena
- Varianter av bettskenor
- När passar bettskena
- Använda bettskena
- Bettskena efter tandställning
- Bettskenor för barn
- Biverkningar av bettskena
- Bettskenor bäst i test
- Köpa bettskena
- Vanliga frågor och svar
Just nu rekommenderar vi två stycken olika bettskenor. Dels Ekulf Night Guard som du med fördel kan köpa från Meds Apotek för 199 kr. Meds levererar inom en vecka.
Dels rekomenderar vi också bettskenan Antibite, från deras egen webshop. Antibite kostar just nu 295 kr för en bettskena. Du får rabatt om du köper fler bettskenor. Antibites omdömen är genomgående goda och omnämns återkommande som en testvinnare. Låt dig inte luras av sitens bristande svenska (företaget är danskt och ser ut att översätta allt content)
Har du tidigare inte använt dig av en bettskena och söker en billig lösning för att testa kan ett alternativ vara att köpa bettskenan Bruxeeze (säljs ex hos Apohem). Skenan säljs i tvåpack, och kostar i skrivande stund 149,5 kr/st vilket gör den till det kostnadseffektivaste köpet.
Vad är en bettskena
En bettskena täcker vanligen hela eller delar av käkens tandrader och tillverkas antingen i mjukplast (så kallad mjuk bettskena) eller hårdplats (så kallad hård bettskena) av en tandtekniker. Vanligast tillverkas bettskenan i genomskinlig hårdplast.
Skenan används oftast i över- eller underkäken och syftar till att avlasta käken och därmed minska trycket från käkmusklerna, med effekten att minska gnisslande tänder eller tänder som trycker mot varandra. Därmed minimeras också tändernas slitage.
Bettskenor ger an avlastande och dämpande funktion under natten och hjälper dig (eller kanske mer din bättre hälft?) som har gnisslande tänder eller tenderar att pressa tänderna. Bettskenor kan också lindra problem med snarkning och andningsuppehåll, så kallad sömnapné, varpå du kan få en speciellt utformad skena som kan vara väldigt effektiv och därmed säkra husfriden.
Flera varianter av bettskenor
Beroende på vilken typ av problem du lider av finns det olika varianter av bettskenor på marknaden med olika typer av funktion.
Stabiliseringsskenor
Stabiliseringsskenan är en av de vanligaste varianterna av bettskena och används vid smärta eller bristande funktion i käkmuskler och leder. Skenan definieras som en hård bettskena.
Enligt Socialstyrelsen har stabiliseringsskenan och rörelseträning måttlig effekt gällande att lindra smärta vid käkfunktionsstörning utan närmre specifikation.
Vid funktionsstörning relaterad till käkled bedöms skenan däremot att ha måttlig till stor effekt på smärtlindringen. Skenan bedöms också ge en lägre kostnad per vunnen effekt jämfört andra typer av skenor då patienten inte behöver kallas på lika täta kontroller och eventuella justeringar.
Stabiliseringsskena bör av tandvården erbjudas personer med tandslitage, enligt Socialstyrelsen. Lider du däremot av tandgnissel kan stabiliseringsskena erbjudas.
Mjukplastskenor
Erbjuds av tandvården framförallt till personer med käkmuskelsmärta. Skenan skyddar mot tandslitage och skjuter fram käken och är framförallt avsett för temporärt bruk.
Det finns risk för negativ påverkan på bettet vid längre tids användning av bettskenor i mjukplast. Har du erbjudits en sådan av tandvården kan det innebära att du kallas till fortlöpande återbesök för kontroll och eventuell justering av din skena.
Mandibelframdragande bettskena
Används vid sömnapné och hjälper till att vidga andningsvägarna vilket minskar andningsstörningarna.
Partiell bettskena
En partiell skena täcker en del av bettet och syftar precis som en skena i mjukplast, till att minska parafunktionsmönster och muskelaktivitet och lämpar sig bäst för temporärt bruk.
När passar bettskena
- Det finns flera orsaker till varför man får eller kan vilja ha en bettskena. Några tillfällen när en bettskena passar:
- Du lider av tandgnissling (bruxism) eller pressar tänderna i sömnen, vilket kan orsakas av hög stress eller på att du har ett bettfel (så kallat över- eller underbett)
- Du lider av återkommande huvudvärk som kan vara orsakad av ett kraftigt tryck från käkmuskulaturen och käkleder
- Du har låg blodtillförsel i käken och känner dig återkommande trött i käkmuskulaturen
- Du har ont i ansiktet, tinningen, huvudet samt när du gapar och tuggar. Smärta och funktionsnedsättningar är enligt Socialstyrelsens tandvårdsriktlinjer vanligt förekommande. Uppskattningen är att mellan 5 och 15 procent av den vuxna befolkningen har ett behandlingsbehov.
Att använda bettskena
Innan du placerar bettskenan i munnen är det viktigt att du vidgar gapet så mycket du kan. En tumregler är att du ska öppna munnen så mycket att du kan få in tre fingrar mellan tänderna för att därefter bita ihop. Passa sedan in bettskenan på tänderna utan att bita ihop.
När du tar ut bettskenan efter användning kan det ibland kännas som att tänderna inte passar ihop. Det beror på att käkmuskulaturen och käkleden börjat slappna av.
Bli heller inte rädd om du i början upplever en ökad mängd saliv eller om du omvänt skulle känna dig väldigt torr i munnen. Skenan upplevs vanligen stor och klumpig i början och dess storlek kan göra att dina tänder ömmar, särskilt på morgonen när du precis klivit upp. Men känn dig trygg med att obehagen kommer att släppa. Skulle så inte ske bör du kontakta din tandläkare.
Bettskena efter tandställning
Har du nyligen avslutat en behandling med tandställning erbjuds du en s.k. retention. En retention innebär att tänderna stabiliseras med en retainer (retentionstandställning).
En behandling med retention kan antingen ges i form av att en metalltråd limmas fast på insidan av framtänderna – eller genom att du ges en avtagbar plastskena (Essix) En avtagbar retainer ska användas varje natt under ett års tid från det att du tagit bort din tandställning.
Använder du inte skenan återkommande är det vanligt att den börjar klämma och spänna till följd av att tänderna hunnit röra på sig.
Har du en Essix plastskena rekommenderar folktandvården:
- Ta ut skenan när du äter och borstar tänderna
- Förvara skenan i sin medföljande behållare när du inte använder den. Det är av stor vikt att du är rädd om den
- Rengör den ofta, helst dagligen. Rengöring kan antingen göras med tandborste eller med tvål och ljummet vatten. Rengörs den inte kan skenan börja att lukta illa.
Bettskenor för barn
Barn gnisslar oftast tänder i unga år därför att bettet utvecklas och när de är på väg att tappa sina mjölktänder. Ljudet från tandgnisslingen kan vara ganska högt, då mjölktänderna som är både små och mjuka snabbt nöts ner.
Problemet brukar vara övergående när barnet kommit upp i sjuårsåldern och de permanenta tänderna växer fram.
Biverkningar av bettskena
Det är inte ovanligt att du behöver en invänjningsperiod innan du blir fullt bekväm med att använda bettskena. Många känner ett obehag i form av kväljningskänsla eller att skenan spänner mot tänderna. Därför kan det till en början förekomma sömnsvårigheter.
Hos ett fåtal kan de bakomliggande besvären till varför man väljer att använda en bettskena öka till följd av tandpressning eller att tänderna pressas mot varandra.
Här kan du köpa en bettskena
De allra flesta användare rekommenderar den som har råd att köpa en bettskena hos din närmaste tandläkare och menar att det är en bättre och mer hållbar lösning.
Men du kan få räkna med att lägga ut en slant. Folktandvården i Stockholm ger exempelvis följande prisexempel:
Typ av bettskena | Bettskena kostnad (prisindikation) |
Bettskena i hård akrylat i överkäken, utförd på bettfysiologisk indikation | 3 895 kr |
Bettskena i hård akrylat i underkäken, utförd på bettfysiologiska indikation | 3 895 kr |
Mjukplastskena, framställd i laboratorie, för bettfysiologisk behandling, per skena | 2 170 kr |
Har du mindre problem med gnisslande tänder eller tandpressning, eller en mindre budget kan en enklare mjukplastskena ändå medföra en bättre tillvaro och nattsömn. Här är ett urval av butiker där du kan köpa bettskenor till rimliga priser:
Företag | Adress | Ungefärliga frånpriser |
Apotek 365 | www.apotek365.se | 199 kr |
Meds | www.meds.se | 199 kr |
Lloyds Apotek | www.lloydsapotek.se | 172 kr |
Apoteket | www.apoteket.se | 199 kr |
Antibite | www.antibite.se | 295 kr |
Vanliga frågor och svar om Bettskenor
Nedan följer vanligt förekommande frågor och svar om bettskenor och köp av bettskenor.
Kan jag använda bettskena om jag har tandställning?
Om du har tandställning bör du undvika bettskena. Däremot erbjuds du efter avslutad behandling med tandställning en s.k. retention. Där du kan välja mellan att få en metalltråd fastlimmad på framtändernas insida – eller att få en avtagbar plastskena.
Hjälper bettskena mot snarkningar?
Snarkningar eller sömnapné kan bero på faktorer som ett trångt svalg, till följd av att käken ligger fel. Eller stress, som kan yttra sig genom att käkmuskulaturen och käkleden spänner ihop tänderna.
Du kan båda vid snarkning och stress finna bot genom att använda och köpa en så kallad mjukplast bettskena (vilket är en bra bettskena mot snarkning), vars funktion är att lindra käkens spänningar och ändra över- eller underkäkens position något som också kan frigöra aningsvägarna.
Du hittar två exempel på mjuka bettskenor som kan lindra problem med snarkning och ändra käkarnas position i den här guiden under avsnittet Bettskenor bäst i test.
Vad kostar en bettskena?
Priset varierar beroende på typ och modell. De billigaste produkterna är i regel de mjuka bettskenorna som du köper på Apotek 365, Meds och andra nätapotek. Där ligger frånpriserna oftast på 199 kr. Köper du istället en bettskena från din tandläkare, får du i vart fall hos Folktandvården räkna med frånpris på ca 2 100 kr för en mjuk bettskena och 3900 kr för en hård bettskena.
Bettskenor – bäst i test
Här hittar du ett urval av bettskenor som vi antingen testat eller som är omnämnda av andra användare och som är bra när du ska köpa en bettskena..
1. Antibite bettskena
En skena i CE-godkänd EVA-plast. Doppa den först i kokande vatten vartefter den är redo att formas av din mun och dina tänder.
Antibite är ett danskt företag som levererat bettskenor sedan 2013, med över 10 000 kunder.
I en tid då bettskenor tenderar att vara slutsålda hos de flesta välsorterade nätapotek levererar Antibite direkt från eget lager.
Alla bettskenor är individuellt förpackade och levereras i en smidig förpackning som ryms i brevlådan eller brevinkastet.
En bettskena blir snabbt ohygienisk och bör bytas ut med 6 månaders intervall. Antibite rekommenderar därför att beställa någon av deras storsäljande paket, där skenorna levereras i tre eller fyrpack.
Det här är en formbar bettskena för att anpassa den till dina förutsättningar:
- Koka först upp vatten, ca 250 ml rekommenderas. När vattnet kokat upp häller du det i en kopp och låter stå i 30 sekunder
- Din skena har ett litet handtag, fatta tag i det och sänk ner skenan i det kokande vattnet. Håll den nedsänkt i vattnet i 10 sekunder. Det leder till att skenan blir mjuk och formbar.
- Ta upp skenan och skaka eller torka av eventuellt vatten, placera omedelbart skenan över munnens övre tandrad. Ta ett kraftigt bett och sug ut luften från skenan. Massera med fingrarna runt skenan för ett tätare och bättre resultat. Massera i minst 20 sekunder
- Skölj skenan i rinnande kallt vatten så att den hårdnar. Klipp därefter av handtaget
Använd skenan: Om du upplever problem med tandgnissling, har problem med svår huvudvärk direkt på morgonen när du vaknar.
Bra att veta: Du bör byta ut din bettskena var sjätte månad. Antibite levererar flerpack om två, tre och fyra stycken bettskenor.
Egenskaper:
- Hållbarhet 6 månader
- Tillverkad i EVA-plast
- Levereras direkt från Antibites eget lager med en leveranstid på 2-3 dagar.
Fördelar:
- Rekommenderas av tandläkare
- CE-Godkända & BPA-fria
- Skyddar dina tänder när du sover
- Snabba leveranser
- Låg kostnad per styck om du köper ett flerpack, smart lösning om ni är flera i hushållet som använder bettskena
- Instruktion på Svenska.
Nackdelar:
- Kostar mer än Ekulf Night Guard om du bara köper en bettskena i taget
-> Köp Antibite bettskena hos Antibite
2. Ekulf Night Guard – Universal bettskena
Bettskenan Ekulf Night Guard hittar du bland annat på Apotek 365 och Meds och den är en bra och tillgänglig mjuk bettskena.
Skenan är en så kallad mjuk bettskena och är tillverkad i ett smaklöst plastmaterial som möjliggör att du formgjuter den själv.
Dess övre del är tillverkad i ett mjukt materia för att kunna forma sig runt tänderna, medan dess nedre del är hårt för att hindra att du biter igenom bettskenan.
Innan du är redo att börja forma din Ekulf Night Guard värmer du enligt de medföljande anvisningarna upp den i varmt vatten. Bit därefter i det mjuka materialet och tryck skenan försiktigt mot tänderna så att den får möjlighet att formas utifrån ditt bett.
Använd skenan: om du lider av tandgnissling, ofta vaknar med huvudvärm på morgonen, märker av skador på tänderna till följd av tandpressning.
Använd inte skenan: om du är under 18 år, har tandställning eller liknande hjälpmedel, har tänder som sitter löst.
Bra att veta: Du bör alltid rådfråga din tandläkare innan användning om du har sjukdomar i tandköttet (exempelvis om du har blödande tandkött), har svåra besvär av tandpressning eller tandgnissel eller har lösa tänder och problem med lagningar och hål.
Skenan beräknas ha en hållbarhet på 6 månader. Rådgör alltid med en tandläkare om dina besvär inte avtar inom tre månader.
Egenskaper:
- Formbar
- Används i överkäken
- För dig som gnisslar tänder.
-> Köp Ekulf Night Guard hos Meds
3. Bruxeeze Bettskena
Likt Ekulf är det en bettskena anpassad för att användas på natten när du sover och ska fungera som ett skydd för tänderna mot tandgnissling.
Skenan formgjuts enkelt och anpassas snabbt till dina tänder. Enligt Apohem så skyddar den mot slitage orsakat av tandgnissling.
Använd skenan: om du lider av tandgnissling
Använd inte skenan: om du har ont i tänderna, lösa tänder eller tarmsjukdomar. Använd heller inte bettskenan om du har fast tandställning eller är under 18 år.
Bra att veta: Skenan från Bruxeeze säljs exempelvis hos Apohem i 2-pack vilket gör den till ett prisvärt val när du ska köpa en bettskena. Skenan är tillverkad i material som är fritt från BPA och latex. Priset per styck ligger just nu på 149,5 kr och Apohem erbjuder också 15 % rabatt för nya kunder.
Apohem erbjuder fri frakt med hemleverans. Signar du dessutom upp till till deras nyhetsbrev får du 15 % rabatt på ett köp online.
Egenskaper:
- Skyddar mot gnissling
- För både över & underkäken
- Enkel formgjutning.